Möhippa utomlands

Sista natten med gänget. En kväll med festande innan man blir fast i äktenskapet. Egentligen så brukar ju tjejträffarna fortsätta, men en möhippa är ändå något riktigt speciellt. Ännu bättre blir det när man lägger den till utlandet, något som verkligen blir allt mer populärt.

En möhippa utomlands brukar vara några dagar, det är ingen ide’ att resa bort för bara en enda festlig kväll. Istället kan man ha roligt tillsammans med flera aktiviteter, och naturligtvis flera kvällar lediga för att gå på stan och fira.

Många möhippor går till Europa, det finns flera billiga destinationer här. Eftersom man kan få bra paketpris så blir det sällan mycket mer än vad en rejäl möhippa hemma i Sverige skulle kosta. I tillägg så har man ju möjlighet att uppleva nya horisonter tillsammans med sina närmaste vänner. Annars kan man alltid åka på en kryssning i Medelhavet eller på Nilen, möjligheterna finns där.
Det vanliga är att väninnorna går samman och planerar möhippan utomlands. De betalar lite extra för att kunna bjuda bruden på resan och alla aktiviteter. Men det är bra att först kontrollera att alla har giltiga pass eller ID-kort och att de kan ta ledigt de dagar som möhippan hålls.

De bästa möhipporna är de som involverar bruden, när man gör något som hon tycker om. Lite spex och roligheter ska finnas med, men det är inte alla som uppskattar att bli utskämda. För att undvika detta kan man hålla tillbaka lite på drickandet, i alla fall i början av resan.

För många aktiviteter kan vara jobbigt, såvida bruden inte trivs med det. Men de flesta tjejer uppskattar att bli lite bortskämda på något spa eller sitta och sippa champagne på en uteservering med fin utsikt. Många tycker också det är roligt med aktiviteter som involverar alla samman och inte bara bruden. Kanske en matlagningskurs eller vinprovning, det brukar alltid vara en höjdare.

Det finns resebyråer som anordnar möhippor utomlands. Det kan vara skönt att slippa tänka på transport och hotell, bara sätta sig på flyget och börja njuta. Men annars så är det inte alls så svårt att boka flyg och hotell, det finns många billiga och bra alternativ. Sedan läser man på lite om orten och väljer ut vilka aktiviteter eller vyer man helt enkelt inte får missa.

En möhippa utomlands blir garanterat ett härligt minne och är ett fantastiskt sätt att komma igång med livet som gift.


 

La Gomera

Kanarieöarna är ett populärt resmål och ön La Gomera är en av deras juveler. Detta är en lite annorlunda ö där fokus ligger på natur samt lugn och ro. Många barnfamiljer, till exempel, tycker det är ett bra alternativ till det intensiva turistlivet på en del av de andra öarna. Men det finns en hel del att göra på La Gomera, här följer en del förslag.

Det finns flera mycket bra vandringsleder av varierande svårighetsgrad runt om på ön. Eftersom detta är en av de minst utvecklade öarna så finns det gott om vackra naturupplevelser. Det hela blir ännu intressantare på denna vulkanö med sina branta berg och djupa raviner, bananodlingar och massor av växtlighet. Detta är en frodig och lummig ö, med både odlad mark och skogar. Nationalparken Garajonay är ett utmärkt ställe för att vandra, vare sig det handlar om en liten promenad eller längre sträckor. Det kan bli ganska kallt och fuktigt så man bör ta med sig en jacka. Från parkens högsta bergstopp kan man se till flera av de andra Kanarieöarna.

Val- och delfinskådning kan vara en riktig höjdpunkt på besöket. Den bästa tiden, då man har allra störst chans att få se valarna, är på våren. Men det går att se både valar och delfiner hela året om, och det är väl arrangerat med utflyktsbåtar. De flesta tar inte allt för många passagerare och man ser till att inte störa dessa vackra djur.

Huvudstaden på La Gomera heter San Sebastian och är lika lugn och trivsam som resten av ön. Det var här som Christofer Columbus stannade till innan han reste över till Amerika. Nu för tiden finns det ett bra urval av trevliga små restauranger, barer och olika butiker. Själva staden är fin och pittoresk med sina fina gamla byggnader, bland annat det hus där just Christofer Columbus bodde i. Det finns även ett par fina stränder i anknytning till staden, samt ett antal hotell.

Det är kanske inte direkt stränderna som drar besökare till ön, men det finns flera stycken som är mycket fina. En av dessa är Playa de La Caleta, på norra kusten. Den ligger vackert skyddad i en liten vik, och under sommaren kan man äta en god fisklunch på baren rätt på stranden. Dock ska man vara försiktig med de starka strömmarna. I Valle Gran Rey finns det flera bra stränder för barnfamiljer, lugna och inte alls så stora. På det hela taget så är La Gomera en perfekt ö för att bara ta det lugnt och njuta av livet.


 

Vandra på Madeira

Madeira ӓr kӓnt fӧr sina hӓrliga vandringsleder, de så kallade levadavandringarna. Levada ӓr kanaler som gjordes fӧr att transportera vatten till de olika delarna av ӧn, det finns hundratals kilometer av dem. Mitt på ӧn regnar det som mest, och det ӓr hӓrifrån dessa kanaler utgår fӧr att vattna jordbruket runt om. Dessa levador bӧrjade byggas på 1400-talet, då gjordes de ofta av trӓ. Men den senaste levadan kom till på 1970-talet, och flera av de senare varianterna ӓr fӧstӓrkta med sten. Detta gӧr det lӓttare att vandra lӓngs med dem och man har fantastiska utsikter på flera av lederna.

Eftersom Madeira ӓr en vulkanӧ med en fӧrhistorisk flora och fauna ӓr vandringarna hӓr varierade och tidvis utmanande. Det går att delta i guidade turer eller ta sig runt sjӓlv, fӧr vissa etapper krӓvs det utrustning och erfarenhet. Alla kan dock hitta en led eller tur som passar, det finns allt från lӓttare turer till mer avancerade. Men vandring på Madeira ӓr inte bara lӓngs med levadorna, ӓven om de kanske ӓr de mest populӓra. Det finns flera trevliga vandringsstigar, en del går lӓngs med kusten på den nordӧstra delen av ӧn, andra tar sig upp i bergen, och så kan man tillbringa en del tid i den subtropiska regnskogen.

Ribeiro Frio till Portela ӓr en populӓr levada, den ӓr lӓttvandrad och har inte allt fӧr branta delar. Det ӓr en naturskӧn vandring, man går mest genom skog och mark. Hela strӓckan tar cirka 3-4 timmar, det hӓr ӓr en trevlig dagstur. En annan relativt lӓttvandrad levada ӓr Levada de Silveira som ligger i Santana, den ӓr också en av de ӓldsta som finns. Det ӓr inte så många som vӓljer denna led, så man får i stort sett vara ifred hӓr. Den ӓr fem kilometer lång (och lika långt tillbaka) och bӧrjar i Queimadas. Utsikten ӓr varierad, med både vӓxtlighet och hӓrliga vyer. Det finns ett antal små laguner dӓr man kan bada.

Levada dos Piornais ӓr en stadsvandring, den utgår från Funchal och går till Pinheiro das Voltas. Hela strӓckan tar cirka 2-3 timmar, och man går genom bananplanteringar och bostadsområden. Vartefter man kommer lӓngre bort från Funchal så blir det allt fler planteringar. En del av strӓckan går genom tunnlar och ner fӧr stup, så ingenting fӧr de rӓddhågade. Många tar sig till Madeira just fӧr att vandra, det ӓr avslappnande, inspirerande och vӓl organiserat. Klimatet ӓr milt och lӓmpar sig fӧr en aktiv semester med vandring.


 

Malaga på Spaniens sydkust

Jag ska spendera vintrarna i södra Spanien. Den meningen är det många som yttrar när de beskriver hur deras pension ska se ut. Och visst kan man förstå den tanken. För södra Spanien har ett väldigt behagligt klimat under vinterhalvåret. Det är dessutom väldigt enkelt att ta sig hit. Det går många flyg till Malaga, och prislappen på biljetterna är relativt låg. När man väl har tagit sig till Malaga kan man antingen stanna kvar där. För Malaga som stad har mycket att erbjuda i form av sevärdheter, bra restauranger och trevliga upplevelser. Men många väljer att ta sig till någon av de närliggande städerna så som Marbella, Fuengirola eller Nerja.

Vilken av städerna på sydkusten som man väljer att besöka beror lite på vad man är ute efter. Om man vill ha nära till fina golfbanor, om man vill ha nära till museer, om man bara vill ha lugn och ro eller om man prioriterar riktigt bra restauranger. Det finns inte några givna svar på vart man ska bege sig. Men att flyga till Malaga är en bra start. Har man tid på sig kan man börja med att spendera några dagar där, för att sedan ta sig till någon av de andra städerna. För även om avstånden kan vara långa, så är det motorväg utmed hela sydkusten, så man tar sig snabbt och enkelt från Malaga vidare till andra platser.


 

Vad kan man göra i Gdansk?

Att bara uppleva själva staden Gdansk är förstås den allra bästa aktiviteten här. Det finns små kullerstensgator överalt, vacker arkitektur och mängder av caféer varifrån man kan studera vardagslivet i Gdansk. Men om man nu vill uppleva ännu mer av staden så saknas det förstås inte möjligheter att göra det. Om man gillar öl ska man bege sig till någon av stadens mikrobryggerier och delta i en ölprovning. Brovarnia eller Browar Piwna är två bra exempel på mikrobryggerier i Gdansk.

Om man älskar shopping får man inte missa Galeria Baltycka som ligger 10 minuter utanför Gdansk. Här finns inte mindre än 220 butiker under ett och samma tak.

Reser man med barn så är Gdansk Zoo en trevlig sevärdhet. Här finns mängder av djur i vackra omgivningar.

Älskar man mat får man inte heller missa saluhallen. Även om man inte köper något är det en fröjd att gå runt och titta på all spännande mat som säljs här.


 

Palma på Mallorca

Palma är den största staden på Mallorca med sina 400 000 invånare. För att vara en så relativt liten stad så bjuder Palma på ett rikt utbud av shopping, nöjesliv, restauranger och annat som man ofta förknippar med större städer. Staden är också vacker så det förslår med den mäktiga katedralen och läget vid vattnet. Staden har blivit ett populärt resmål för både weekend- och charterresenärer. Blandningen av de gamla historiska byggnaderna tillsammans med nya trendiga barer och designhotell gör att staden har en härlig dynamik. Vill man lyxshoppa ska man bege sig till Passieg del Born där märkesaffärerna ligger på rad.

Palma är helt enkelt ett perfekt resmål om man vill ha storstadens puls och aktivitet och samtidigt ha nära till fantastiska stränder och härlig natur. En del väljer att kombinera ett par dagar i Palma med ett par dagar i till exempel Alcudia. I Alcudia kan man njuta av den långa sandstranden och allt man behöver finns på bekvämt gångavstånd. Och även om det finns ett par nattklubbar här, så är det främst de som söker lugn och ro som bor i Alcudia. Det riktiga nattlivet finns ju istället i Palma.

Andra platser på Mallorca som brukar vara omtyckta av oss skandinaver är den stilfulla och mysiga staden Cala Dor och lugna Cala Mesquida. Men lika ofta hittar man en egen favorit på denna underbara ö. Det är fördelen med Mallorca, det finns något för alla här. Klyschigt men sant.


 

Charmiga Rhodos stad

Det är en sak man ska veta om gamla stan i Rhodos stad – gatorna följer inte precis ett rutnät. Faktum är att den består av 200 gator och gränder som korsar varandra huller om buller. För att ta sig an gamla stan gäller det att intala sig själv att det inte är ett nederlag att gå vilse, tvärtom, det är en möjlighet. Om du har gått helt vilse kan du alltid fråga någon var Sokratous ligger, det är nämligen det närmaste en huvudgata i gamla stan man kan komma.

Efter att ha flanerat runt och gått vilse i gamla stan är det dags att spana in väggarna runt gamla stan. Man kan hänga på en guidad tur eller så upptäcker man på egen hand. Det finns en rad magnifika portar och torn att imponeras av.

Är man intresserad av arkitektur är Rhodos stad verkligen ett mecka. Ingen annanstans runt Medelhavet kan man se så många olika stilar på en och samma plats. Det beror förstås på att Rhodos stad har tillhört så många olika kulturer under de flera tusen år som staden har funnits. Eftersom gamla stan är så välbevarad finns den också med på UNESCO:s världsarvslista.


 

Warszawas gamla stad

Hjärtat i Warszawa liknas ofta vid en pittoresk provinsiell stad, vilket är passande, eftersom det är precis vad det var för cirka trehundra år sedan. Warszawa grundades av hertigarna av denna region i Polen, Mazovien, i slutet av 1200-talet. Deras slott, som förvandlades till det kungliga sätet 1569, var den viktigaste byggnaden och är fortfarande i fokus för området i dag.

Gamla stan förstördes helt i de avslutande faserna av andra världskriget. Några av de värsta striderna ägde rum här. Efteråt har staden rekonstruerats med största omsorg. Kungliga Slottet, som står över Plac Zamkowy, var det sista stora landmärket som återställdes.

Efter Berlinmurens fall 1989, har Warszawa snabb etablerat sig som en stor turistattraktion igen. Här finns mängder av butiker och restauranger att upptäcka. Byggnaderna är slående vacker, särskilt på torget i Gamla stan.

Det är häftigt hur en stadsdel kan överleva mot alla odds. Har man sett en dokumentär om hur Warszawa såg ut efter kriget, så är det rätt imponerande att se hur staden ser ut och mår idag.


 

Samos eller Skiathos?

Skiathos är en liten och vacker ö i det Egeiska havet som du når på två timmar med färja från det grekiska fastlandet. Ön har över 60 sandstränder inklusive den berömda Koukounaries längs kusten. På inlandet växer stora barrskogar i de nordvästra och norra områdena. Förutom att spendera tiden på sandstränderna kan du till exempel hyra en segelbåt, segla runt ön och upptäcka gömda vikar och häftiga berg. Det är även möjligt att besöka grannöarna med Skiathos som bas. Ridning och vattensport är populärt i Skiathos – det finns ett ridcenter nära Koukounaries och ett flertal dykcenter där du kan upptäcka en helt ny värld under vattnet. De flesta hotellen ligger på den södra kusten så om du gillar naturen kan du besöka den norra delen av ön. Den bergiga terrängen innehåller många vandrings- och cykelstigar som väntar på att bli utforskade. Nattlivet är främst centrerat kring Skiathos centrum som har en stadskänsla med många autentiska tavernor och barer att välja på.

Vissa turister väljer att återvända till Skiathos år efter år och det är lätt att förstå varför; en naturlig skönhet med otroliga vyer över grannöarna, avskilda sandstränder även under högsäsongen, ett bra nattliv och en riktigt bra matkultur.

Samos är en del av de nordöstra Egeiska öarna och ligger i den södra delen av gruppen nära den turkiska kusten. Detta är den mest besökta ön bland de nordöstra Egeiska öarna men behåller fortfarande sin skönhet. Ön är mycket grön med lummiga berg som ön - trots de katastrofala eldar som brände en viktig del av ön för några år sedan - fått behålla. Denna vegetation, idylliska vita sandstränder och kristallklart vatten utgör tillsammans en underbar helhet. En semester på Samos har något för alla; stora strandhotell men samtidigt orörda byar och en fantastisk bergsutsikt. Förutom de vackra landskapen och öns traditionella karaktär är Samos även känd för de goda viner som tillverkas av de lokala druvorna och exporteras till hela världen. På grund av närheten till Turkiet arrangeras dagliga turer till semesterstaden Kusadasi under sommaren.

Att semestra på Samos är perfekt för dig som vill uppleva den fantastiska naturen, de imponerande bergen och de historiska platser ön erbjuder. Alla dessa utgör en speciell atmosfär vilken charmar alla besökare som får chansen att besöka denna magiska plats.
Om du tvingas välja mellan dessa vackra öar är det viktigt att du funderar över vad du vill göra på din semester. Samos kanske passar dig som inte är så intresserad av utelivet utan vill uppleva den fantastiska naturen, de historiska platserna och kanske har lust att besöka en vingård. Skiathos ger en lite mer varierad upplevelse där du förutom att sola och bada även har goda möjligheter till ett flertal olika aktiviteter och uteliv. Vår bästa rekommendation är dock självklart att ta dig tiden att besöka båda öarna. De grekiska öarna är ett riktigt paradis för dig som letar efter sol och upplevelser du sent kommer att glömma. Vi hoppas att denna artikel kommer att hjälpa dig i jakten på den perfekta semestern.


 

Edinburgh - romantiskt och historiskt

Edinburgh är en kompakt stad; de flesta sevärdheterna och turistattraktionerna ligger i Gamla Stan och Nya Stan och är inte längre än en 15-minuters promenad från varandra. Vandring längs de eleganta eller stämningsfulla gatorna är ett stadens största nöjen. Det finns dock ett antal kullar som måste utforskas; från Princes Street, upp till The Mound och sedan mot Edinburgh Castle. Dessa kräver en hel del starka benkrafter, men är helt klart värt besväret med tanke på vyerna under resans gång.

Stadens offentliga transportsystem är relativt dåligt bredvid London och de andra stora europeiska städerna och är starkt beroende av bussar för att kunna navigera i stadens ibland livliga trafik. Trängselavgifter, liknande den som finns i den engelska huvudstaden, har föreslagits men besegrades vid en folkomröstning. Förortens järnvägsnät är också mycket glest jämfört med den i Glasgow, även om det har varit några långsamma och stadiga förbättringar under de senaste åren.

För budgetmedvetna och/eller ivriga utsiktsskådare, så är Edinburgh Pass något att fundera på, då de erbjuder ett värde upp till 155£ vilket inkluderar ett inträde till 27 av Edinburghs populära attraktioner, en 90-sidig lång guidebok, shopping, restaurangerbjudanden och rabatter. Allt detta, samt gratis kollektivtrafik runt staden och flygplatsövergångar.

Edinburgh är en stor stad för matälskare. Det finns ett stort utbud av matställen utspridda över alla delar i staden, mat för i alla olika slags smaker, priser och stilar; från snabbmat till Michelin-storheter. Var bara försiktig runt slottet och i gräsmarknadsområdet, för där finns det många turistfällor vad gäller restaurangerna.


 

Weekend i mars/april

Vilken storstad ska man åka till om man vill ha bra väder i mars eller april? Några av de populäraste resmålen för en weekend är ju Rom och New York. Där New York förstås kräver lite mer av en långweekend på grund av den långa flygtiden. Vädret i New York i april kan bjuda på lite blandad kompott. Medeltemperaturen ligger på 17 grader, men det kan bli så varmt som uppåt 30 grader om man har tur. Vädret i Rom i Mars liknar det som New York bjuder på i april, medeltemperatur på 17 grader men med möjlighet att nå 30 graders strecket. Den stora skillnaden är antalet regnfria dagar. I Rom regnar det bara 4 dagar i mars, med det i New York regnar hela 16 dagar i april.

Fast egentligen spelar ju vädret mindre roll när man besöker en storstad. Det finns ju ett så enormt utbud av muséer, shopping och andra inomhusaktiviteter. Dessutom kan det vara rätt jobbigt att besöka en storstad när det är allt för varmt ute. Så länge man inte bara är ute efter att ligga och sola vid hotellets pool, så är både Rom och New York passande resmål för en weekend i mars/april.


 

Floden Styx nära Parga

Om man känner för en dag som inte involverar strand när man är på semester i Parga så är en tur till floden Styx verkligen att rekommendera.

Den vackra floden kan upplevas på en rad olika sätt. Man kan nöja sig med att bara gå på gångstigen bredvid floden och njuta av dess skönhet. Man kan också vandra i själva floden då den är så pass grund att den går att gå och vada i. Väljer man detta alternativet ska man dock vara beredd på att vattnet är mer än iskallt, oavsett hur varmt det är i luften. På samma sätt som det kan vara en välkommen svalka mitt i högsommaren så kan det bli väl kallt om man reser i början av säsongen. Ett tredje alternativ att upptäcka Styx är att paddla gummibåt ner för floden. Det finns olika sträckor av floden som är olika svåra beroende på om man är nybörjare eller mer van paddlare. Det sista sättet att uppleva Styx är att spänna fast sig i en sele och åka linbana över floden. Det enklaste och bästa sättet att ta sig till Styx är att hyr en liten bil och åka på egen hand.


 

Unna dig en weekend på ett SPA

Att åka på SPA har blivit den stressade nutidsmänniskans sätt att återhämta sig i vardagen. Förr var nog arbetstempot betydligt lägre än vad det är idag. Men i takt med ny teknik och ständiga effektiviseringar har vi blivit allt mer stressade. Nu behöver vi helt enkelt mer återhämtning än tidigare. Vilken tur att det då finns så många SPA-hotell att välja på nuförtiden. Den kanske trevligaste delen av vårt land att åka på SPA till är Västkusten. Från Bohuslän ner till Halland finns en rad olika SPA-hotell. Vissa direkt vid havet, andra lite mer inåt landet. Så med ett besök på ett SPA på Västkusten får man inte bara den avslappnande effekten av själva SPA-upplevelsen, man får också njuta av havets lugnande effekt.

Nackdelen med en del SPA-hotell är att de är så populära att de nästan kan ta hur mycket som helst för en övernattning och tillträde till SPA-avdelningen. Är man lite flexibel så brukar det dock gå att pricka in fördelaktiga erbjudanden. Så på med tofflorna och badrocken och gör dig redo för lite strukturerad avslappning!


 

Senegal blir charterresmål

När Apollo meddelade att man skulle börja med charter till Senegal var det nog en och annan som höjde på ögonbrynen. Sengeal är kanske inte det land man främst tänker på när man tänker på charterresor. Inte för att Senegal på något sätt är ett dåligt land att besöka som turist, tvärtom, här finns ju en otrolig natur och kulturskatt. Men charter kopplar vi ju ihop med slappa dagar på stranden.

Det många inte vet är att även lata stranddagar går att få i Senegal, närmare bestämt i badorten Saly. Det är också hit som Apollo har bestämt sig för att börja flyga oss vinterfrusna svenskar. Saly har förmodligen allt det man kan önska av en badort, men om man nu har gjort sig mödan att åka hela vägen till Senegal, så måste man faktiskt försöka se lite mer än turistorten. Nationalparker, Dakar, Île de Gorée bara för att nämna tre.


 

Santorini - ett paradis på jorden?

Vad är du ute efter på din semester? Är det att sola, bada och vara i goda vänners lag med delikat mat? I så fall så är Santorini i Grekland ett val som är värt att se över. Denna del i ögruppen Cycladerna ses av många som ett paradis på jorden. Vad du än är ute efter i semesterväg så erbjuds det på Santorini.

Santorini är per definition en liten ögrupp som består av den större ön Thera, samt ett par små andra klippöar vid namn Aspr och Asprosini. Dessa bildar tillsammans med ön Therasia en cirkel där en lagun ligger i mitten. Själva upplägget låter snarast drömskt vilket det också är. Namnet har ön fått från S:t Irene, tidigare kallades ögruppen för Strogili som under antiken betydde ”rundad”. Santorinis historia är mångfasetterad, på 1600-talet f.v.t. skedde ett stort vulkanutbrott som skapade öarna runt Santorini som på den tiden bara var en ensam ö.
Ön livnär sig mest på jordbruk och turism. Länge har ön varit känd för sitt dessertvin (Vino Santo) som i hög utsträckning exporterats till Europa och Ryssland. I dagsläget tar turismen allt större och större del i detta, men de har även andra tillverkningar, såsom cement som görs av Santorinjord som anses vara mycket väl lämpad för tillverkning av just detta.

Vad gör man då på denna ö? Främst så är man där för att koppla av och njuta av den fantastiska utsikten och den otroliga stadsplaneringen, men man kan även ägan en del tid åt en mer kultiverad aspekt eftersom ön har så stor mytomspunnen historia. Det är vanligt att nygifta par beger sig till Santorini i Grekland på smekmånad. Det är inte bara ön man blir förälskad i, utan man kan också väldigt lätt bli förälskad i någon på själva ön. Ön håller många bröllop där ceremonin genomförs under solnedgången som sägs vara en av de vackraste i världen.

Länge så var det bara ett charterbolag som flög till Santorini från Sverige, men nu har fler charterbolag och flygbolag börjat åka till ön. Fördelen med att välja Santorini jämfört med många andra mer exploaterade semesterorter är att känslan blir mer ”äkta” och ”genuin” än vad den annars kan bli på många andra ställen. Även Santorini kan bli överfullt av turister under högsäsong, men det finns ändå en viss genuin känsla som man kanske inte får på de största turistorterna på till exempel Rhodos.

Vilka ska då åka till detta klippiga paradis? Ön passar för alla grupper, dock har den ingen speciell barnanpassning som vissa andra orter kan ha, så allt ifrån familjer med lite större barn till kompisgäng och pensionärspar kommer kunna ha en fantastiskt semester på ön. Fokus ligger på den sköna natur och de bildsköna vyer och solnedgångar som erbjuds.

Planera redan nu in en semester till detta paradis som ligger knappt fyra timmar bort från Arlanda.


 

Nya Kos lockar par och barnfamiljer

Under 2000-talet var Kos känt som hålligångstället nummer ett, men på senare år har ön fått en ändrad karaktär. Kos stad har fått en ordentlig ansiktslyftning med nya cykelbanor och bättre ordnad trafik. Nattlivet har fått vissa begränsningar som gör att det inte är lika framträdande.

Det har också byggts nya hotell runt om på ön som har fokus på par och barnfamiljer. Och även om många som inte är så intresserade av nattlivet väljer att bo utanför Kos stad, så ska man helt klart besöka öns huvudstad ett par gånger under sin vistelse på ön. Hamnen med den häftiga riddarborgen och stadens alla mysiga små gränder och gamla hus är två av anledningarna. Lägg sedan till torg med inbjudande tavernor och caféer så är saken klar.

Ön bjuder också på annat att se och uppleva, så som vingårdar, Asklepion och de varma källorna vid Therma.


 

Höst på Lefkas

Om man vill ladda med lite extra sol efter en dålig svensk sommar, så är Lefkas en trevlig ö att åka till. På hösten kan man dessutom hitta riktigt billigt boende. Vad sägs till exemel om en egen villa med pool för under 7000 i veckan? Lefkas är en ö som kräver hyrbil om man ska njuta av hela ön. På östkusten hittar man flest hotell och lägenheter, längst i norr hittar man mysiga Lefkas stad med sitt stora utbud av caféer och tavernor, längst i söder hittar supermysiga Sivota som är ett mecka för segelfolk och på västkusten finns de galet vackra stränderna.

Så om du vill hålla dig på ett enda ställe och få allt, så är kanske inte Lefkas riktigt rätt ö för dig. För Lefkas behöver upptäckas!


 

Dramatisk Milos

Tack vare att det är lite knöligt att ta sig till Milos så har ön verkligen bevarat sin genuina charm. Visst finns här turister, men Milos är långt från turistifierad. Man flyger enklast till Santorini och tar sedan färja till Milos. Färjan tar mellan 2,5 och 5 timmar beroende på vilken sorts färja man åker. Har man otur så måste man övernatta på Santorini för färjorna går inte särskilt ofta. Trots den lite bökigare färdvägen så är Milos värt det. Detta är en naturskön ö med dramatisk natur och över 70 stränder. Lägg därtill genuina byar och en stor dos grekiskt vardagsliv så är det inte svårt att förstå att Milos är mödan värd.

Ett annat bra tecken på att Milos är en ö värd att resa till är att det är en mycket populär ö bland grekerna själva när de ska semestra. Med det sagt är det också klokt att undvika Milos i Augusti om man vill ha lugn och ro. Då kryllar det av både Grekiska och andra turister på ön.


 

Playa del Carmen i Mexiko

När vissa dra öster ut till Thailand och Vietnamn, finns det de som istället åker västerut. Det stora flertalet landar då i Mexiko och beger sig till Playa del Carmen. Som namnet antyder är detta främst en strand. Och bakom stranden har själva staden växt fram allt eftersom turisterna har hittat hit. Förutom den fantastiska stranden så är Playa del Carmen ett hav av färger. Allt är färgglatt. Frukterna, fåglarna, hängmattorna, drinkarna, havet, you name it. Här kommer man så långt från den gråa svenska vintern man bara kan komma.

Här finns allt från mindre små mysiga eko-pensionat till stora all inclusive hotell. Allt är byggt i smakfull stil och här finns inga direkta höghus. Man har också en hel hög med häftiga sevärdheter på lagom avstånd. Allt från Chichen Itza till fantastiska naturreservat. Man har också den betydligt större staden Cancun i närheten om man vill ha lite mer liv och rörelse.


 

Lugna och avslappnande Skopelos

När båten från Skiathos börjar närma sig Skopelos stad undrar man på håll om det där verkligen är en stad. Man ser bara några hus till en början, men efter ett tag svänger färjan in i bukten där Skopelos stad klättrar upp för berget, och genast förstår man att man kommer att gilla den här platsen. Grönskan är slående och allt är så mysigt och välordnat (på ett grekiskt sätt).

Ön i övrigt är väldigt behändig, det är enkelt att ta sig runt och det finns tillräckligt många sevärdheter, för att inte tala om stränder. En del i upplevelsen är att bara sitta på en strand som panormos, när eftermiddag blir till kväll och solen sakta sänker sig på himlen. Magiskt. Harmoniskt. Vackert.

Skopelos är ingen ö man ska åka till om man vill kunna skryta med att ha testat på Paragliding eller någon annan häftig strandupplevelse. Här är upplevelsen lugnet. Inget annat.