En helg i Milano

Planerar du att åka på en weekend till Milano? Grattis, du kommer få en underbar upplevelse. Så vad ska man då spendera de 48-72 timmarna på förutom att sova?

Il Duomo, den vackra katedralen som är en av Milanos allra största sevärdheter är ett bra sätt att börja utforska staden. Oavsett hur lite tid du är i Milano är det ett måste åtminstone se den på nära håll.

Om du vill ha en riktig tappa-hakan-upplevelse ska du ta tunnelbanan till Duomo-stationen och och sedan ta trappan upp till Piazzan. Det är en mäktig upplevelse att se Il Duomo torna upp sig när man kommer upp för trappan.

Det är även värt att gå in i katedralen, (kostar runt 25 kr).

En annan sak man inte får missa är gallerian Vittorio Emanuele. Denna exklusiva och pampiga galleria är kanske ingen plats där man vill spendera några pengar (för det mesta är dyyyrt), men att strosa runt här är en upplevelse man inte vill missa.

Om man vill se så mycket av Milano som möjligt på kort tid kan man inte slösa tid på långa luncher (är du däremot i Milano för att äta är det förstås en annan femma). Tur då att det finns gott om riktigt bra street food här. En bit underbart god pizza i farten och kanske lite utsökt gelato på väg till nästa attraktion funkar utmärkt.

Milanos egna central park, Parco Sempione, är en skön plats att ta en paus, spela frisbee eller bara slöa på en filt.

Oavsett om man gillar konst eller inte så är det lite av ett måste att spana in Leonardo da Vincis kända tavla "Den sista måltiden". Men för att lyckas med det behöver man vara på plats klockan 8:00 på morgonen för att vara säker på att få biljett.