Spanska Baskien är väl värt ett besök

Den spanska regionen Baskien är kanske inte den man främst förknippar med Spanien. Men faktum är att regionen blir allt mer populär att besök och det med rätta. Regionen är otroligt vacker med fantastiska vyer och underbar natur. Ovan på detta så finns det också en riktigt bra matkultur i regionen, något som avspeglar sig i restaurangutbudet. Oavsett om man äter på lyxkrogen eller beställer mat från ett hål i väggen så kommer man få en smakupplevelse som bara den gör resan till Baskien värd pengarna.

Vad skiljer då Baskien från övriga Spanien?

Språket
I Baskien pratar man till stor del baskiska, men många av invånarna pratar även spanska och som turist kommer man även långt med engelska.

Naturen
Baskien är överlag mer frodigt och grönskande än de betydligt torrare södra delarna av Spanien.

Granne med Frankrike
Baskien har södra Frankrike som närmaste granne och på vissa ställen som till exempel Hondarribia, kan man till och med promenera över till Frankrike.

Kalimotxo
Glöm dagens, ni vet den där uppfriskande sommarblandningen av vitt vin och bubbelvatten. I Baskien dricker man Kalimotxo som är en blandning av rött vin och coca cola.

Utöver dessa skillnader så finns det förstås också många likheter med övriga Spanien. Till exempel så äter man middag väldigt sent och middagarna pågår i många timmar. Att äta middag är en av de viktigaste sociala stunderna och det är ofta mycket som ska avhandlas.

Delikata pintxos som man äter på speciella barer tillsammans med ett glas vin hittar man förstås även i Baskien. Bästa sättet att uppleva Pintxos är att ta 1-2 pintxos på varje ställe innan man går till nästa. Som en pubrunda, fast med mer fokus på dessa delikata små munsbitar.

De två största städerna i Baskien är Bilbao och San Sebastian där den förstnämnda är den största och den sistnämnda den lite finare lillasystern. I Bilbao hittar man bland annat det världsberömda Guggenheimmuseet och i San Sebastian hittar man inte mindre än 10 restauranger med Michelinstjärnor.