Paristips

Här kommer några tips för dig som ska åka till Paris. Några är självklara, andra kanske du har missat. Håll tillgodo.

Operahuset
Operahuset i Paris är ett imponerande monument som turisterna i stort sett missar. Det byggdes i mitten och slutet av 1800-talet och det är inte svårt att förstå varför detta var den plats man ville vara på när det var som mest populärt. Operahusets interiör är fylld av storslagen dekoration och överdriven utsmyckning med guld överallt! Guidade och oguidade turer finns tillgängliga, men om du verkligen vill lära dig hela historien om denna fantastiska plats, ska du se till att köpa en guidad tur.

Place des Vosges
Place des Vosges är ett av de vackraste torgen i Le Marais eller till och med Paris, vilket är märkligt om man tänker efter. För om någon beskrev platsen utifrån vad det är, nämligen "en liten park som är helt omgärdad av fyra väggar med hus som ser exakt likadana ut" skulle du kanske inte riktigt ha lust att åka dit. Om man sen lägger till att husen är några av de vackraste byggnaderna i hela Paris skulle du kanske bli lite mer sugen.

Les Duex Magots & Le Procope
Du lär betala lite mer än du egentlig vill för din drink, men att få sitta och ta en drink på Les Duex Magots eller Le Procope är en självklarhet i Paris. Båda kaféerna ligger på den tjusiga Boulevard Saint-Germain och är båda förebilder för hur ett franskt kafé/bistro ska se ut.

Flanera i en park
Ett populärt parisiskt tidsfördriv är att flanera, det vill säga att strosa omkring planlöst. Och var flanerar man då bäst? Jo i någon av Paris alla parker så klart. Bland stadens mest välskötta och imponerande parker finns Tuilerieträdgården bredvid Louvren och Luxemburgträdgården i sjätte arrondissementet. Om du vill slippa undan andra turister kan du bege dig till parken Buttes Chaumont i nordöstra Paris, dit lokalbefolkningen åker för den fantastiska utsikten över staden.

Montmartre
Montmartre, som ibland beskrivs som en "by" på grund av sina slingrande gator och sin småstadskänsla, är ett kvarter i Paris som ligger på en kulle i den norra delen av staden. Se till att du besöker Sacre Coeur, om än bara för att stå utanför och njuta av såväl byggnaden som utsikten. Istället för att planera varje detalj av ditt besök till Monmartre, kan du kliva av vid en närliggande tunnelbanestation (Anvers eller Abbesses) och vandra runt på gatorna. Detta är det bästa sättet att få en känsla för detta charmiga kvarter.