Gratis hyrbil – för bra för att vara sant?

2006 startade hyrbilsföretaget något de kallar för Freerider. Det går ut på att man kan få gratis hyrbil mellan vissa sträckor eftersom Hertz behöver någon som kör tillbaka en bil till sin ursprungsort. Någon har alltså hyrt en bil för att åka mellan två platser, väl framme lämnar de bilen på det lokala Hertz-kontoret. För att få tillbaka bilen igen erbjuder Hertz alltså folk att hyra bilen gratis i utbyte mot att man transporterar tillbaka bilen. Under 2018 gjordes nästan 11 000 gratisresor via Freerider (en ökning med 17 procent jämfört med året innan). Dessutom fick man 7 500 nya medlemmar. De vanligaste sträckorna är till och från Stockholm, Göteborg och Malmö samt de större universitetsorterna.

– Genom åren har vi ofta fått frågan om Hertz Freerider är för bra för att vara sant. Men det är verkligen ett klassiskt win-win-koncept. Vi får tillbaka våra bilar, samtidigt som medlemmarna får åka gratis, säger Anders Tärnell, marknadschef på Hertz.

Om man är lite flexibel med avresedatum och tider så är Freerider helt klart värd att kolla upp om man har behov av hyrbil.

Ett alternativ till Freerider är också den svenska satatsningen "Skjutsgruppen" där man kan hitta andra som ska åka samma sträcka så att man kan dela på kostnaden. Också väldigt smart.