La Gomera

Kanarieöarna är ett populärt resmål och ön La Gomera är en av deras juveler. Detta är en lite annorlunda ö där fokus ligger på natur samt lugn och ro. Många barnfamiljer, till exempel, tycker det är ett bra alternativ till det intensiva turistlivet på en del av de andra öarna. Men det finns en hel del att göra på La Gomera, här följer en del förslag.

Det finns flera mycket bra vandringsleder av varierande svårighetsgrad runt om på ön. Eftersom detta är en av de minst utvecklade öarna så finns det gott om vackra naturupplevelser. Det hela blir ännu intressantare på denna vulkanö med sina branta berg och djupa raviner, bananodlingar och massor av växtlighet. Detta är en frodig och lummig ö, med både odlad mark och skogar. Nationalparken Garajonay är ett utmärkt ställe för att vandra, vare sig det handlar om en liten promenad eller längre sträckor. Det kan bli ganska kallt och fuktigt så man bör ta med sig en jacka. Från parkens högsta bergstopp kan man se till flera av de andra Kanarieöarna.

Val- och delfinskådning kan vara en riktig höjdpunkt på besöket. Den bästa tiden, då man har allra störst chans att få se valarna, är på våren. Men det går att se både valar och delfiner hela året om, och det är väl arrangerat med utflyktsbåtar. De flesta tar inte allt för många passagerare och man ser till att inte störa dessa vackra djur.

Huvudstaden på La Gomera heter San Sebastian och är lika lugn och trivsam som resten av ön. Det var här som Christofer Columbus stannade till innan han reste över till Amerika. Nu för tiden finns det ett bra urval av trevliga små restauranger, barer och olika butiker. Själva staden är fin och pittoresk med sina fina gamla byggnader, bland annat det hus där just Christofer Columbus bodde i. Det finns även ett par fina stränder i anknytning till staden, samt ett antal hotell.

Det är kanske inte direkt stränderna som drar besökare till ön, men det finns flera stycken som är mycket fina. En av dessa är Playa de La Caleta, på norra kusten. Den ligger vackert skyddad i en liten vik, och under sommaren kan man äta en god fisklunch på baren rätt på stranden. Dock ska man vara försiktig med de starka strömmarna. I Valle Gran Rey finns det flera bra stränder för barnfamiljer, lugna och inte alls så stora. På det hela taget så är La Gomera en perfekt ö för att bara ta det lugnt och njuta av livet.