Vandra på Madeira

Madeira ӓr kӓnt fӧr sina hӓrliga vandringsleder, de så kallade levadavandringarna. Levada ӓr kanaler som gjordes fӧr att transportera vatten till de olika delarna av ӧn, det finns hundratals kilometer av dem. Mitt på ӧn regnar det som mest, och det ӓr hӓrifrån dessa kanaler utgår fӧr att vattna jordbruket runt om. Dessa levador bӧrjade byggas på 1400-talet, då gjordes de ofta av trӓ. Men den senaste levadan kom till på 1970-talet, och flera av de senare varianterna ӓr fӧstӓrkta med sten. Detta gӧr det lӓttare att vandra lӓngs med dem och man har fantastiska utsikter på flera av lederna.

Eftersom Madeira ӓr en vulkanӧ med en fӧrhistorisk flora och fauna ӓr vandringarna hӓr varierade och tidvis utmanande. Det går att delta i guidade turer eller ta sig runt sjӓlv, fӧr vissa etapper krӓvs det utrustning och erfarenhet. Alla kan dock hitta en led eller tur som passar, det finns allt från lӓttare turer till mer avancerade. Men vandring på Madeira ӓr inte bara lӓngs med levadorna, ӓven om de kanske ӓr de mest populӓra. Det finns flera trevliga vandringsstigar, en del går lӓngs med kusten på den nordӧstra delen av ӧn, andra tar sig upp i bergen, och så kan man tillbringa en del tid i den subtropiska regnskogen.

Ribeiro Frio till Portela ӓr en populӓr levada, den ӓr lӓttvandrad och har inte allt fӧr branta delar. Det ӓr en naturskӧn vandring, man går mest genom skog och mark. Hela strӓckan tar cirka 3-4 timmar, det hӓr ӓr en trevlig dagstur. En annan relativt lӓttvandrad levada ӓr Levada de Silveira som ligger i Santana, den ӓr också en av de ӓldsta som finns. Det ӓr inte så många som vӓljer denna led, så man får i stort sett vara ifred hӓr. Den ӓr fem kilometer lång (och lika långt tillbaka) och bӧrjar i Queimadas. Utsikten ӓr varierad, med både vӓxtlighet och hӓrliga vyer. Det finns ett antal små laguner dӓr man kan bada.

Levada dos Piornais ӓr en stadsvandring, den utgår från Funchal och går till Pinheiro das Voltas. Hela strӓckan tar cirka 2-3 timmar, och man går genom bananplanteringar och bostadsområden. Vartefter man kommer lӓngre bort från Funchal så blir det allt fler planteringar. En del av strӓckan går genom tunnlar och ner fӧr stup, så ingenting fӧr de rӓddhågade. Många tar sig till Madeira just fӧr att vandra, det ӓr avslappnande, inspirerande och vӓl organiserat. Klimatet ӓr milt och lӓmpar sig fӧr en aktiv semester med vandring.