Santorini - ett paradis på jorden?

Vad är du ute efter på din semester? Är det att sola, bada och vara i goda vänners lag med delikat mat? I så fall så är Santorini i Grekland ett val som är värt att se över. Denna del i ögruppen Cycladerna ses av många som ett paradis på jorden. Vad du än är ute efter i semesterväg så erbjuds det på Santorini.

Santorini är per definition en liten ögrupp som består av den större ön Thera, samt ett par små andra klippöar vid namn Aspr och Asprosini. Dessa bildar tillsammans med ön Therasia en cirkel där en lagun ligger i mitten. Själva upplägget låter snarast drömskt vilket det också är. Namnet har ön fått från S:t Irene, tidigare kallades ögruppen för Strogili som under antiken betydde ”rundad”. Santorinis historia är mångfasetterad, på 1600-talet f.v.t. skedde ett stort vulkanutbrott som skapade öarna runt Santorini som på den tiden bara var en ensam ö.
Ön livnär sig mest på jordbruk och turism. Länge har ön varit känd för sitt dessertvin (Vino Santo) som i hög utsträckning exporterats till Europa och Ryssland. I dagsläget tar turismen allt större och större del i detta, men de har även andra tillverkningar, såsom cement som görs av Santorinjord som anses vara mycket väl lämpad för tillverkning av just detta.

Vad gör man då på denna ö? Främst så är man där för att koppla av och njuta av den fantastiska utsikten och den otroliga stadsplaneringen, men man kan även ägan en del tid åt en mer kultiverad aspekt eftersom ön har så stor mytomspunnen historia. Det är vanligt att nygifta par beger sig till Santorini i Grekland på smekmånad. Det är inte bara ön man blir förälskad i, utan man kan också väldigt lätt bli förälskad i någon på själva ön. Ön håller många bröllop där ceremonin genomförs under solnedgången som sägs vara en av de vackraste i världen.

Länge så var det bara ett charterbolag som flög till Santorini från Sverige, men nu har fler charterbolag och flygbolag börjat åka till ön. Fördelen med att välja Santorini jämfört med många andra mer exploaterade semesterorter är att känslan blir mer ”äkta” och ”genuin” än vad den annars kan bli på många andra ställen. Även Santorini kan bli överfullt av turister under högsäsong, men det finns ändå en viss genuin känsla som man kanske inte får på de största turistorterna på till exempel Rhodos.

Vilka ska då åka till detta klippiga paradis? Ön passar för alla grupper, dock har den ingen speciell barnanpassning som vissa andra orter kan ha, så allt ifrån familjer med lite större barn till kompisgäng och pensionärspar kommer kunna ha en fantastiskt semester på ön. Fokus ligger på den sköna natur och de bildsköna vyer och solnedgångar som erbjuds.

Planera redan nu in en semester till detta paradis som ligger knappt fyra timmar bort från Arlanda.


 

Nya Kos lockar par och barnfamiljer

Under 2000-talet var Kos känt som hålligångstället nummer ett, men på senare år har ön fått en ändrad karaktär. Kos stad har fått en ordentlig ansiktslyftning med nya cykelbanor och bättre ordnad trafik. Nattlivet har fått vissa begränsningar som gör att det inte är lika framträdande.

Det har också byggts nya hotell runt om på ön som har fokus på par och barnfamiljer. Och även om många som inte är så intresserade av nattlivet väljer att bo utanför Kos stad, så ska man helt klart besöka öns huvudstad ett par gånger under sin vistelse på ön. Hamnen med den häftiga riddarborgen och stadens alla mysiga små gränder och gamla hus är två av anledningarna. Lägg sedan till torg med inbjudande tavernor och caféer så är saken klar.

Ön bjuder också på annat att se och uppleva, så som vingårdar, Asklepion och de varma källorna vid Therma.


 

Höst på Lefkas

Om man vill ladda med lite extra sol efter en dålig svensk sommar, så är Lefkas en trevlig ö att åka till. På hösten kan man dessutom hitta riktigt billigt boende. Vad sägs till exemel om en egen villa med pool för under 7000 i veckan? Lefkas är en ö som kräver hyrbil om man ska njuta av hela ön. På östkusten hittar man flest hotell och lägenheter, längst i norr hittar man mysiga Lefkas stad med sitt stora utbud av caféer och tavernor, längst i söder hittar supermysiga Sivota som är ett mecka för segelfolk och på västkusten finns de galet vackra stränderna.

Så om du vill hålla dig på ett enda ställe och få allt, så är kanske inte Lefkas riktigt rätt ö för dig. För Lefkas behöver upptäckas!


 

Dramatisk Milos

Tack vare att det är lite knöligt att ta sig till Milos så har ön verkligen bevarat sin genuina charm. Visst finns här turister, men Milos är långt från turistifierad. Man flyger enklast till Santorini och tar sedan färja till Milos. Färjan tar mellan 2,5 och 5 timmar beroende på vilken sorts färja man åker. Har man otur så måste man övernatta på Santorini för färjorna går inte särskilt ofta. Trots den lite bökigare färdvägen så är Milos värt det. Detta är en naturskön ö med dramatisk natur och över 70 stränder. Lägg därtill genuina byar och en stor dos grekiskt vardagsliv så är det inte svårt att förstå att Milos är mödan värd.

Ett annat bra tecken på att Milos är en ö värd att resa till är att det är en mycket populär ö bland grekerna själva när de ska semestra. Med det sagt är det också klokt att undvika Milos i Augusti om man vill ha lugn och ro. Då kryllar det av både Grekiska och andra turister på ön.


 

Playa del Carmen i Mexiko

När vissa dra öster ut till Thailand och Vietnamn, finns det de som istället åker västerut. Det stora flertalet landar då i Mexiko och beger sig till Playa del Carmen. Som namnet antyder är detta främst en strand. Och bakom stranden har själva staden växt fram allt eftersom turisterna har hittat hit. Förutom den fantastiska stranden så är Playa del Carmen ett hav av färger. Allt är färgglatt. Frukterna, fåglarna, hängmattorna, drinkarna, havet, you name it. Här kommer man så långt från den gråa svenska vintern man bara kan komma.

Här finns allt från mindre små mysiga eko-pensionat till stora all inclusive hotell. Allt är byggt i smakfull stil och här finns inga direkta höghus. Man har också en hel hög med häftiga sevärdheter på lagom avstånd. Allt från Chichen Itza till fantastiska naturreservat. Man har också den betydligt större staden Cancun i närheten om man vill ha lite mer liv och rörelse.


 

Lugna och avslappnande Skopelos

När båten från Skiathos börjar närma sig Skopelos stad undrar man på håll om det där verkligen är en stad. Man ser bara några hus till en början, men efter ett tag svänger färjan in i bukten där Skopelos stad klättrar upp för berget, och genast förstår man att man kommer att gilla den här platsen. Grönskan är slående och allt är så mysigt och välordnat (på ett grekiskt sätt).

Ön i övrigt är väldigt behändig, det är enkelt att ta sig runt och det finns tillräckligt många sevärdheter, för att inte tala om stränder. En del i upplevelsen är att bara sitta på en strand som panormos, när eftermiddag blir till kväll och solen sakta sänker sig på himlen. Magiskt. Harmoniskt. Vackert.

Skopelos är ingen ö man ska åka till om man vill kunna skryta med att ha testat på Paragliding eller någon annan häftig strandupplevelse. Här är upplevelsen lugnet. Inget annat.


 

God mat i Alghero

Alghero är en riktigt mysig stad på Sardinien. Åtminstone den gamla delen av Alghero med sin stora stadsmur och alla små gränder. Att i sakta mak strosa uppe på muren och se solen gå ner i medelhavet kan göra vilken människa som helst lugn. När solen väl har gått ner sätter man sig på någon av alla trevliga restauranger och låter sig smakas av en underbar skaldjurspasta. Efter maten besöker man någon av alla små glassbarer och trycker i sig flera kulor av den goda italienska glassen.

Tröttnar man på Alghero så har man flera riktigt bra stränder på kort taxi- eller hyrbilsavstånd. Bäst av allt är att man kan flyga billigt till Alghero, så egentligen finns det ju ingen ursäkt för att inte åka dit.


 

Greklandsinspiration

Bloggen igrekland.se bjuder på en härlig blandning av bilder från vackra Grekland. Perfekt när abstinensen börjar bli för stor. Här finns stränder, mat, byar, vyer, solnedgångar, ja allt det där man förknippar med Grekland. Så kika in redan idag och bli inspirerad att resa till Grekland!


 

Metro skriver om Rhodos

I Metro kan man läsa om Rhodos och hur ön faktiskt inte bara är en ö med tråkiga turistorter överfyllda med svenskar. Man skriver att Rhodos faktiskt har; "...kosmopolitisk anda, Kolossen – ett av världens sju underverk, en välbevarad medeltida stad, bra shopping, konserter, teaterföreställningar, sagolika sandstränder med kristallklart vatten, fantastiska krogar och ett nattliv som aldrig lät sina gäster gå till sängs."

Man tipsar vidare om att bo på Rhodos Palace i Ixia där man kan få en svit med egen pool och om att äta på Alexis Taverna i gamla stan, Mourella i Kiotari eller Mavrikos i pittoreska Lindos.


 

Cypern i topp

Enligt Apollos statistik över försljningen så är Cypern det land som säljer bäst inför sommaren. Hela 122 procent fler resor har sålts till Cypern jämfört med förra året.

Eftersom turismen är så viktig för många av länderna i sydeuropa så sänker man ofta priserna för att locka till sig turister och vara konkurrenskraftiga.

Enligt Apollo så har dessutom många cypriotiska hotellägare rustat upp sina hotell den sneaste tiden. Det betyder att den som vill ha mycket för sina pengar har stora möjligheter att hitta en resa till ett riktigt bra pris med ett boende som är högklassigt.

Tätt följt av Cyepern kommer Kreta, Skiathos och Santorini enligt Apollos statistik.


 

Vi prioriterar resor

Läser hos Apollo att flera olika undersökningar visar att skatteåterbäringen gärna spenderas på resor. Resebranschen har därför börjat ladda upp inför dagen då de flesta får sin skatteåterbäring. Varje år får cirka 3 miljoner svenskar tillbaka på skatten. Och visst är det skönt att fler förstår att en tusenlapp spenderad på att resa är värd så mycket mer än en tusenlapp spenderad på en pryl (som man sannolikt inte behöver).

Så om du är en av de som får tillbaka pengar, varför inte fundera på att lägga de på en resa? Kanske till Kap Verde öarna eller någon annan plats lagom långt hemifrån? Reseupplevelser är obegripligt värdefulla.


 

Ah Zakynthos

Ah, Zakynthos... Denna härliga ö i den Ioniska ögruppen i Grekland. För visst är Zakynthos kanske lite väl populär i dessa dagar, men om man åker dit i slutet eller början av säsongen är det fortfarande en ritkigt höjdar ö. Man sitter på ett kafé och dricker en Mythos eller myser på någon av alla fina stränder. Man äter en grekisk sallad på en sömnig strandbar. Det märkliga med Zakynthos är att nästan alla känner till ön, även om de inte har varit där. Det beror till stor del på bilden av det där vraket på den där stranden. Ni vet säkert vad jag menar. Det är en av de mest fotograferade platserna i Greklands ö-värld. Vakert på bild förstås, men det finns så mycket annat på Zakynthos som är svårt att beskriva med en bild. Man får helt enkelt åka dit.


 

Att resa själv

Det har förstås skrivits spaltmeter om hur man finner sig själv när man på egen hand backpackar genom Asien. Man träffar så mycket människor och man lär sig så mycket om sig själv. Men ganska få ord har skrivits om att ta en vecka vid Medelhavet på egen hand. Och varför skulle det vara annorlunda tänker kanske du? Jo på en vecka hinner man inte gå igenom den resa man gör om man är borta i flera månader. Där man först är nervös, sen får panik över att man inte känner någon för att till slut bli bekväm i att vara själv och till sist, utan att man anstränger sig, faktiskt träffar nya människor.

Men om man åker på en veckas semester till platser som den Spanska ön La Gomera eller Skiathos i Grekland, så hinner man inte gå igenom de där läskiga faserna. Här kan man istället ställa in sig på att man kommer vara helt själv hela veckan, och att det är OK. I bästa fall träffar man andra människor som man trivs med (om man nu vill det) eller så gör man inte det.

Det kanske lurigaste med att åka en vecka själv är att man inte har någon att dela alla nya intryck med. Man får nog anstränga sig för att inte hasta igenom vackra byar, utan ändå verkligen njuta och ta in allt vackert och mysigt. Fast man är själv.


 

Obegripligt vackra Grekland

Greklands övärld består av otroligt många obegripligt vackra öar. Alla vackra på sitt sätt. Det finns grönskande öar som Kefalonia och Korfu och det finns mer karga öar som ändå är vackra så som Santorini och Naxos.

Oavsett ö så finns det alltid något vackert över dom. Havet, byarna, bergen, stränderna. Grekland är verkligen obegripligt vackert!

Dessutom lockar ju Grekland med god mat. Så när ögonen har fått sitt kan man njuta av härliga lammgrytor, fetaostsallader, grillad fisk och en massa annat gott. Det enda Grekland saknar när det kommer till smaker är riktigt bra inhemska viner. De viner man har är helt OK och de är billiga, men de är inget man skriver hem om. Även om många restauranger har viner från till exempel Italien och Frankrike på sin vinlista.


 

Vackra Kroatien

Kroatien är lite av en uppstickare i turistbranschen, för trots att det har gått så många år sedan oroligheterna så har inte Kroatien lyckats ta upp kampen med Turkiet och Grekland om turisterna. Men lita på att de snart är ikapp. För med öar som Hvar och charmiga städer som Split har Kroatien obegripligt mycket att erbjuda!


 

Turkiet är obegripligt på så många sätt

Turkiet är ett land med många sidor, vi turister ser ofta kusterna med platser som Alanya, Belek och Kemer. I Turkiet är det inte bara obegripligt vackert, det är också helt omöjligt att försöka förstå sig på språket. Men så länge man håller sig till de mer turistanpassade orterna är det förstås aldrig ett problem. Då står det mest på Engelska ändå. :-)


 

Exotiska Tobago

Paradiset. Det är nog det första ordet som landar i hjärnan när man ser bilder från obegripligt vackra Tobago. Englishman’s Bay på Tobago är känd från berättelsen om Robinson Crusoe. Men Tobago behöver inte bara slå mynt av sina stränder och kopplingar till Robinson för att må bra. Man har också gasfyndigheter som gör att ön kan luta sig tillbaka lite mer än många andra paradisöar i Västindien.


 

Samos är bäst på allt

Det är nästan obegripligt hur trevlig den grekiska ön Samos är. Allt är så lagom. Byarna är gemytliga och lagom stora. Stränderna är vackra, men inte så populära att de är överbefolkade. Bergsbyarna är lagom många till antalet och man hinner utan problem utforska Samos på en vecka om man har hyrbil. Man bor bäst i Pythagorion, men får inte missa utflykter till Samos stad, Kokkari och Manolates. Att semestra på Samos är en fröjd och man vill aldrig resa hem. När man sitter på balkongen och blickar ut över Pythagorion på kvällen känns det som om tiden står stilla. Som om man är på en annan planet. Plötsligt är allt där hemma som man brukar oroa sig för så obegripligt långt borta. Det kallar jag semester!


 

Att resa

Att resa är att leva. Att bara sitta hemma är inget liv. Man behöver ut och se världen. Få perspektiv. Komma tillbaka och vara lite klokare. Men man behöver inte dra till andra sidan jorden eller backpacka genom diktaturer för att få perspektiv. Det räcker faktiskt med att komma till lugnet i en liten by vid Medelhavet. Det krävs ingen storslagenhet för att resa. Håll det enkelt och njut av ATT du reser istället. Visst kan väl en bökig resa genom Asien ge upphov till en massa historier, men vill du ha historier eller vill du bli en lugnare och bättre människa? Det finns förstås inget som hindrar dig från att göra DEN STORA resan, men det finns heller inget som säger att en mindre resa är mindre värdefull. Kanske är tre mindre resor bättre för dig än den där stora resan (som kanske aldrig blir av...).


 

Mamma Mia!

När man kommer ner till hamnen i Skiathos blir man smått chockad över hur många utflyktsbåtar som i hamnen lockar med att just de har den perfekta Mamma Mia turen. Abba musik spelas och bilder från filmen står uppställda på skyltar. Båtarna visar kända platser från filmen och höjdpunkten på turerna är ofta den kyrka som figurerar i slutet av filmen. Ni vet den som ligger högt upp på en klippa. Både kyrkscenen och merparten av filmen är faktiskt inspelad på grannön Skopelos. Men på Skopelos ser man ingen som försöker slå mynt av Mamma Mia. Här kan man istället se mer riktiga spår av filmen. Hotellet som filmstjärnorna bodde på har t ex en bild på hela gänget tillsammans med en hälsning. Vissa stjärnor som film-teamet frekventerade har liknande "bevis" för att det var på Skopelos det hela hände.

Sättet som Skiathos skryter om filminspelningen och Skopelos antar en mer blygsam framtoning sammanfattar rätt bra skillnaden mellan de två öarna. Skiathos är lite mer högljut, lite mer skrytsamt, medan Skopelos är det lugna, genuina och charmiga. Både öarna är absolut värda ett besök. Många väljer att spendera en vecka på varje under sin semester. På så sätt får man det bästa av två världar.