Greklandsinspiration

Bloggen igrekland.se bjuder på en härlig blandning av bilder från vackra Grekland. Perfekt när abstinensen börjar bli för stor. Här finns stränder, mat, byar, vyer, solnedgångar, ja allt det där man förknippar med Grekland. Så kika in redan idag och bli inspirerad att resa till Grekland!


 

Metro skriver om Rhodos

I Metro kan man läsa om Rhodos och hur ön faktiskt inte bara är en ö med tråkiga turistorter överfyllda med svenskar. Man skriver att Rhodos faktiskt har; "...kosmopolitisk anda, Kolossen – ett av världens sju underverk, en välbevarad medeltida stad, bra shopping, konserter, teaterföreställningar, sagolika sandstränder med kristallklart vatten, fantastiska krogar och ett nattliv som aldrig lät sina gäster gå till sängs."

Man tipsar vidare om att bo på Rhodos Palace i Ixia där man kan få en svit med egen pool och om att äta på Alexis Taverna i gamla stan, Mourella i Kiotari eller Mavrikos i pittoreska Lindos.


 

Cypern i topp

Enligt Apollos statistik över försljningen så är Cypern det land som säljer bäst inför sommaren. Hela 122 procent fler resor har sålts till Cypern jämfört med förra året.

Eftersom turismen är så viktig för många av länderna i sydeuropa så sänker man ofta priserna för att locka till sig turister och vara konkurrenskraftiga.

Enligt Apollo så har dessutom många cypriotiska hotellägare rustat upp sina hotell den sneaste tiden. Det betyder att den som vill ha mycket för sina pengar har stora möjligheter att hitta en resa till ett riktigt bra pris med ett boende som är högklassigt.

Tätt följt av Cyepern kommer Kreta, Skiathos och Santorini enligt Apollos statistik.


 

Vi prioriterar resor

Läser hos Apollo att flera olika undersökningar visar att skatteåterbäringen gärna spenderas på resor. Resebranschen har därför börjat ladda upp inför dagen då de flesta får sin skatteåterbäring. Varje år får cirka 3 miljoner svenskar tillbaka på skatten. Och visst är det skönt att fler förstår att en tusenlapp spenderad på att resa är värd så mycket mer än en tusenlapp spenderad på en pryl (som man sannolikt inte behöver).

Så om du är en av de som får tillbaka pengar, varför inte fundera på att lägga de på en resa? Kanske till Kap Verde öarna eller någon annan plats lagom långt hemifrån? Reseupplevelser är obegripligt värdefulla.


 

Ah Zakynthos

Ah, Zakynthos... Denna härliga ö i den Ioniska ögruppen i Grekland. För visst är Zakynthos kanske lite väl populär i dessa dagar, men om man åker dit i slutet eller början av säsongen är det fortfarande en ritkigt höjdar ö. Man sitter på ett kafé och dricker en Mythos eller myser på någon av alla fina stränder. Man äter en grekisk sallad på en sömnig strandbar. Det märkliga med Zakynthos är att nästan alla känner till ön, även om de inte har varit där. Det beror till stor del på bilden av det där vraket på den där stranden. Ni vet säkert vad jag menar. Det är en av de mest fotograferade platserna i Greklands ö-värld. Vakert på bild förstås, men det finns så mycket annat på Zakynthos som är svårt att beskriva med en bild. Man får helt enkelt åka dit.


 

Att resa själv

Det har förstås skrivits spaltmeter om hur man finner sig själv när man på egen hand backpackar genom Asien. Man träffar så mycket människor och man lär sig så mycket om sig själv. Men ganska få ord har skrivits om att ta en vecka vid Medelhavet på egen hand. Och varför skulle det vara annorlunda tänker kanske du? Jo på en vecka hinner man inte gå igenom den resa man gör om man är borta i flera månader. Där man först är nervös, sen får panik över att man inte känner någon för att till slut bli bekväm i att vara själv och till sist, utan att man anstränger sig, faktiskt träffar nya människor.

Men om man åker på en veckas semester till platser som den Spanska ön La Gomera eller Skiathos i Grekland, så hinner man inte gå igenom de där läskiga faserna. Här kan man istället ställa in sig på att man kommer vara helt själv hela veckan, och att det är OK. I bästa fall träffar man andra människor som man trivs med (om man nu vill det) eller så gör man inte det.

Det kanske lurigaste med att åka en vecka själv är att man inte har någon att dela alla nya intryck med. Man får nog anstränga sig för att inte hasta igenom vackra byar, utan ändå verkligen njuta och ta in allt vackert och mysigt. Fast man är själv.


 

Obegripligt vackra Grekland

Greklands övärld består av otroligt många obegripligt vackra öar. Alla vackra på sitt sätt. Det finns grönskande öar som Kefalonia och Korfu och det finns mer karga öar som ändå är vackra så som Santorini och Naxos.

Oavsett ö så finns det alltid något vackert över dom. Havet, byarna, bergen, stränderna. Grekland är verkligen obegripligt vackert!

Dessutom lockar ju Grekland med god mat. Så när ögonen har fått sitt kan man njuta av härliga lammgrytor, fetaostsallader, grillad fisk och en massa annat gott. Det enda Grekland saknar när det kommer till smaker är riktigt bra inhemska viner. De viner man har är helt OK och de är billiga, men de är inget man skriver hem om. Även om många restauranger har viner från till exempel Italien och Frankrike på sin vinlista.


 

Vackra Kroatien

Kroatien är lite av en uppstickare i turistbranschen, för trots att det har gått så många år sedan oroligheterna så har inte Kroatien lyckats ta upp kampen med Turkiet och Grekland om turisterna. Men lita på att de snart är ikapp. För med öar som Hvar och charmiga städer som Split har Kroatien obegripligt mycket att erbjuda!


 

Turkiet är obegripligt på så många sätt

Turkiet är ett land med många sidor, vi turister ser ofta kusterna med platser som Alanya, Belek och Kemer. I Turkiet är det inte bara obegripligt vackert, det är också helt omöjligt att försöka förstå sig på språket. Men så länge man håller sig till de mer turistanpassade orterna är det förstås aldrig ett problem. Då står det mest på Engelska ändå. :-)


 

Exotiska Tobago

Paradiset. Det är nog det första ordet som landar i hjärnan när man ser bilder från obegripligt vackra Tobago. Englishman’s Bay på Tobago är känd från berättelsen om Robinson Crusoe. Men Tobago behöver inte bara slå mynt av sina stränder och kopplingar till Robinson för att må bra. Man har också gasfyndigheter som gör att ön kan luta sig tillbaka lite mer än många andra paradisöar i Västindien.


 

Samos är bäst på allt

Det är nästan obegripligt hur trevlig den grekiska ön Samos är. Allt är så lagom. Byarna är gemytliga och lagom stora. Stränderna är vackra, men inte så populära att de är överbefolkade. Bergsbyarna är lagom många till antalet och man hinner utan problem utforska Samos på en vecka om man har hyrbil. Man bor bäst i Pythagorion, men får inte missa utflykter till Samos stad, Kokkari och Manolates. Att semestra på Samos är en fröjd och man vill aldrig resa hem. När man sitter på balkongen och blickar ut över Pythagorion på kvällen känns det som om tiden står stilla. Som om man är på en annan planet. Plötsligt är allt där hemma som man brukar oroa sig för så obegripligt långt borta. Det kallar jag semester!


 

Att resa

Att resa är att leva. Att bara sitta hemma är inget liv. Man behöver ut och se världen. Få perspektiv. Komma tillbaka och vara lite klokare. Men man behöver inte dra till andra sidan jorden eller backpacka genom diktaturer för att få perspektiv. Det räcker faktiskt med att komma till lugnet i en liten by vid Medelhavet. Det krävs ingen storslagenhet för att resa. Håll det enkelt och njut av ATT du reser istället. Visst kan väl en bökig resa genom Asien ge upphov till en massa historier, men vill du ha historier eller vill du bli en lugnare och bättre människa? Det finns förstås inget som hindrar dig från att göra DEN STORA resan, men det finns heller inget som säger att en mindre resa är mindre värdefull. Kanske är tre mindre resor bättre för dig än den där stora resan (som kanske aldrig blir av...).


 

Mamma Mia!

När man kommer ner till hamnen i Skiathos blir man smått chockad över hur många utflyktsbåtar som i hamnen lockar med att just de har den perfekta Mamma Mia turen. Abba musik spelas och bilder från filmen står uppställda på skyltar. Båtarna visar kända platser från filmen och höjdpunkten på turerna är ofta den kyrka som figurerar i slutet av filmen. Ni vet den som ligger högt upp på en klippa. Både kyrkscenen och merparten av filmen är faktiskt inspelad på grannön Skopelos. Men på Skopelos ser man ingen som försöker slå mynt av Mamma Mia. Här kan man istället se mer riktiga spår av filmen. Hotellet som filmstjärnorna bodde på har t ex en bild på hela gänget tillsammans med en hälsning. Vissa stjärnor som film-teamet frekventerade har liknande "bevis" för att det var på Skopelos det hela hände.

Sättet som Skiathos skryter om filminspelningen och Skopelos antar en mer blygsam framtoning sammanfattar rätt bra skillnaden mellan de två öarna. Skiathos är lite mer högljut, lite mer skrytsamt, medan Skopelos är det lugna, genuina och charmiga. Både öarna är absolut värda ett besök. Många väljer att spendera en vecka på varje under sin semester. På så sätt får man det bästa av två världar.


 

Klassiska Grekland

Finns det något man kan kalla det klassiska Grekland. Det beror förstås på sammanhanget, men om man pratar om charterturism så finns det förstås ett antal öar som är mer klassiska än andra. Öar som har varit med ändå från början i Greklands charterhistoria. Om man tittar på charter som fenomen så sägs det att den allra första charterresan genomfördes 1955 och gick till Palma på Mallorca. Många säger att det var tack vare den lagstadgade semestern på hela 3 veckor som infördes några år tidigare som hade gjort att svenskarnas intresse för att resa hade vuxit.

Det företag man kanske främst förknippar med resor till Grekland är Apollo. De startade 1982 med resor till Aten, Atens riviera, Poros och Naxos. Kort därefter började favoritöarna Rhodos och Kreta att etablera sig i svenskarnas medvetande. Idag kan man flyga till i stort sätt varje ö i Grekland med hyfsat stor flygplats, och det är många det. Utbudet är stort, och lägger man där till att man kan nå tre gånger så många öar med färja från en flygplatsö blir utbudet ännu större.