Warszawas gamla stad

Hjärtat i Warszawa liknas ofta vid en pittoresk provinsiell stad, vilket är passande, eftersom det är precis vad det var för cirka trehundra år sedan. Warszawa grundades av hertigarna av denna region i Polen, Mazovien, i slutet av 1200-talet. Deras slott, som förvandlades till det kungliga sätet 1569, var den viktigaste byggnaden och är fortfarande i fokus för området i dag.

Gamla stan förstördes helt i de avslutande faserna av andra världskriget. Några av de värsta striderna ägde rum här. Efteråt har staden rekonstruerats med största omsorg. Kungliga Slottet, som står över Plac Zamkowy, var det sista stora landmärket som återställdes.

Efter Berlinmurens fall 1989, har Warszawa snabb etablerat sig som en stor turistattraktion igen. Här finns mängder av butiker och restauranger att upptäcka. Byggnaderna är slående vacker, särskilt på torget i Gamla stan.

Det är häftigt hur en stadsdel kan överleva mot alla odds. Har man sett en dokumentär om hur Warszawa såg ut efter kriget, så är det rätt imponerande att se hur staden ser ut och mår idag.