Edinburgh - romantiskt och historiskt

Edinburgh är en kompakt stad; de flesta sevärdheterna och turistattraktionerna ligger i Gamla Stan och Nya Stan och är inte längre än en 15-minuters promenad från varandra. Vandring längs de eleganta eller stämningsfulla gatorna är ett stadens största nöjen. Det finns dock ett antal kullar som måste utforskas; från Princes Street, upp till The Mound och sedan mot Edinburgh Castle. Dessa kräver en hel del starka benkrafter, men är helt klart värt besväret med tanke på vyerna under resans gång.

Stadens offentliga transportsystem är relativt dåligt bredvid London och de andra stora europeiska städerna och är starkt beroende av bussar för att kunna navigera i stadens ibland livliga trafik. Trängselavgifter, liknande den som finns i den engelska huvudstaden, har föreslagits men besegrades vid en folkomröstning. Förortens järnvägsnät är också mycket glest jämfört med den i Glasgow, även om det har varit några långsamma och stadiga förbättringar under de senaste åren.

För budgetmedvetna och/eller ivriga utsiktsskådare, så är Edinburgh Pass något att fundera på, då de erbjuder ett värde upp till 155£ vilket inkluderar ett inträde till 27 av Edinburghs populära attraktioner, en 90-sidig lång guidebok, shopping, restaurangerbjudanden och rabatter. Allt detta, samt gratis kollektivtrafik runt staden och flygplatsövergångar.

Edinburgh är en stor stad för matälskare. Det finns ett stort utbud av matställen utspridda över alla delar i staden, mat för i alla olika slags smaker, priser och stilar; från snabbmat till Michelin-storheter. Var bara försiktig runt slottet och i gräsmarknadsområdet, för där finns det många turistfällor vad gäller restaurangerna.