Santorini - ett paradis på jorden?

Vad är du ute efter på din semester? Är det att sola, bada och vara i goda vänners lag med delikat mat? I så fall så är Santorini i Grekland ett val som är värt att se över. Denna del i ögruppen Cycladerna ses av många som ett paradis på jorden. Vad du än är ute efter i semesterväg så erbjuds det på Santorini.

Santorini är per definition en liten ögrupp som består av den större ön Thera, samt ett par små andra klippöar vid namn Aspr och Asprosini. Dessa bildar tillsammans med ön Therasia en cirkel där en lagun ligger i mitten. Själva upplägget låter snarast drömskt vilket det också är. Namnet har ön fått från S:t Irene, tidigare kallades ögruppen för Strogili som under antiken betydde ”rundad”. Santorinis historia är mångfasetterad, på 1600-talet f.v.t. skedde ett stort vulkanutbrott som skapade öarna runt Santorini som på den tiden bara var en ensam ö.
Ön livnär sig mest på jordbruk och turism. Länge har ön varit känd för sitt dessertvin (Vino Santo) som i hög utsträckning exporterats till Europa och Ryssland. I dagsläget tar turismen allt större och större del i detta, men de har även andra tillverkningar, såsom cement som görs av Santorinjord som anses vara mycket väl lämpad för tillverkning av just detta.

Vad gör man då på denna ö? Främst så är man där för att koppla av och njuta av den fantastiska utsikten och den otroliga stadsplaneringen, men man kan även ägan en del tid åt en mer kultiverad aspekt eftersom ön har så stor mytomspunnen historia. Det är vanligt att nygifta par beger sig till Santorini i Grekland på smekmånad. Det är inte bara ön man blir förälskad i, utan man kan också väldigt lätt bli förälskad i någon på själva ön. Ön håller många bröllop där ceremonin genomförs under solnedgången som sägs vara en av de vackraste i världen.

Länge så var det bara ett charterbolag som flög till Santorini från Sverige, men nu har fler charterbolag och flygbolag börjat åka till ön. Fördelen med att välja Santorini jämfört med många andra mer exploaterade semesterorter är att känslan blir mer ”äkta” och ”genuin” än vad den annars kan bli på många andra ställen. Även Santorini kan bli överfullt av turister under högsäsong, men det finns ändå en viss genuin känsla som man kanske inte får på de största turistorterna på till exempel Rhodos.

Vilka ska då åka till detta klippiga paradis? Ön passar för alla grupper, dock har den ingen speciell barnanpassning som vissa andra orter kan ha, så allt ifrån familjer med lite större barn till kompisgäng och pensionärspar kommer kunna ha en fantastiskt semester på ön. Fokus ligger på den sköna natur och de bildsköna vyer och solnedgångar som erbjuds.

Planera redan nu in en semester till detta paradis som ligger knappt fyra timmar bort från Arlanda.