Samos eller Skiathos?

Skiathos är en liten och vacker ö i det Egeiska havet som du når på två timmar med färja från det grekiska fastlandet. Ön har över 60 sandstränder inklusive den berömda Koukounaries längs kusten. På inlandet växer stora barrskogar i de nordvästra och norra områdena. Förutom att spendera tiden på sandstränderna kan du till exempel hyra en segelbåt, segla runt ön och upptäcka gömda vikar och häftiga berg. Det är även möjligt att besöka grannöarna med Skiathos som bas. Ridning och vattensport är populärt i Skiathos – det finns ett ridcenter nära Koukounaries och ett flertal dykcenter där du kan upptäcka en helt ny värld under vattnet. De flesta hotellen ligger på den södra kusten så om du gillar naturen kan du besöka den norra delen av ön. Den bergiga terrängen innehåller många vandrings- och cykelstigar som väntar på att bli utforskade. Nattlivet är främst centrerat kring Skiathos centrum som har en stadskänsla med många autentiska tavernor och barer att välja på.

Vissa turister väljer att återvända till Skiathos år efter år och det är lätt att förstå varför; en naturlig skönhet med otroliga vyer över grannöarna, avskilda sandstränder även under högsäsongen, ett bra nattliv och en riktigt bra matkultur.

Samos är en del av de nordöstra Egeiska öarna och ligger i den södra delen av gruppen nära den turkiska kusten. Detta är den mest besökta ön bland de nordöstra Egeiska öarna men behåller fortfarande sin skönhet. Ön är mycket grön med lummiga berg som ön - trots de katastrofala eldar som brände en viktig del av ön för några år sedan - fått behålla. Denna vegetation, idylliska vita sandstränder och kristallklart vatten utgör tillsammans en underbar helhet. En semester på Samos har något för alla; stora strandhotell men samtidigt orörda byar och en fantastisk bergsutsikt. Förutom de vackra landskapen och öns traditionella karaktär är Samos även känd för de goda viner som tillverkas av de lokala druvorna och exporteras till hela världen. På grund av närheten till Turkiet arrangeras dagliga turer till semesterstaden Kusadasi under sommaren.

Att semestra på Samos är perfekt för dig som vill uppleva den fantastiska naturen, de imponerande bergen och de historiska platser ön erbjuder. Alla dessa utgör en speciell atmosfär vilken charmar alla besökare som får chansen att besöka denna magiska plats.
Om du tvingas välja mellan dessa vackra öar är det viktigt att du funderar över vad du vill göra på din semester. Samos kanske passar dig som inte är så intresserad av utelivet utan vill uppleva den fantastiska naturen, de historiska platserna och kanske har lust att besöka en vingård. Skiathos ger en lite mer varierad upplevelse där du förutom att sola och bada även har goda möjligheter till ett flertal olika aktiviteter och uteliv. Vår bästa rekommendation är dock självklart att ta dig tiden att besöka båda öarna. De grekiska öarna är ett riktigt paradis för dig som letar efter sol och upplevelser du sent kommer att glömma. Vi hoppas att denna artikel kommer att hjälpa dig i jakten på den perfekta semestern.