Exotiska Tobago

Paradiset. Det är nog det första ordet som landar i hjärnan när man ser bilder från obegripligt vackra Tobago. Englishman’s Bay på Tobago är känd från berättelsen om Robinson Crusoe. Men Tobago behöver inte bara slå mynt av sina stränder och kopplingar till Robinson för att må bra. Man har också gasfyndigheter som gör att ön kan luta sig tillbaka lite mer än många andra paradisöar i Västindien.


 

Samos är bäst på allt

Det är nästan obegripligt hur trevlig den grekiska ön Samos är. Allt är så lagom. Byarna är gemytliga och lagom stora. Stränderna är vackra, men inte så populära att de är överbefolkade. Bergsbyarna är lagom många till antalet och man hinner utan problem utforska Samos på en vecka om man har hyrbil. Man bor bäst i Pythagorion, men får inte missa utflykter till Samos stad, Kokkari och Manolates. Att semestra på Samos är en fröjd och man vill aldrig resa hem. När man sitter på balkongen och blickar ut över Pythagorion på kvällen känns det som om tiden står stilla. Som om man är på en annan planet. Plötsligt är allt där hemma som man brukar oroa sig för så obegripligt långt borta. Det kallar jag semester!


 

Att resa

Att resa är att leva. Att bara sitta hemma är inget liv. Man behöver ut och se världen. Få perspektiv. Komma tillbaka och vara lite klokare. Men man behöver inte dra till andra sidan jorden eller backpacka genom diktaturer för att få perspektiv. Det räcker faktiskt med att komma till lugnet i en liten by vid Medelhavet. Det krävs ingen storslagenhet för att resa. Håll det enkelt och njut av ATT du reser istället. Visst kan väl en bökig resa genom Asien ge upphov till en massa historier, men vill du ha historier eller vill du bli en lugnare och bättre människa? Det finns förstås inget som hindrar dig från att göra DEN STORA resan, men det finns heller inget som säger att en mindre resa är mindre värdefull. Kanske är tre mindre resor bättre för dig än den där stora resan (som kanske aldrig blir av...).


 

Mamma Mia!

När man kommer ner till hamnen i Skiathos blir man smått chockad över hur många utflyktsbåtar som i hamnen lockar med att just de har den perfekta Mamma Mia turen. Abba musik spelas och bilder från filmen står uppställda på skyltar. Båtarna visar kända platser från filmen och höjdpunkten på turerna är ofta den kyrka som figurerar i slutet av filmen. Ni vet den som ligger högt upp på en klippa. Både kyrkscenen och merparten av filmen är faktiskt inspelad på grannön Skopelos. Men på Skopelos ser man ingen som försöker slå mynt av Mamma Mia. Här kan man istället se mer riktiga spår av filmen. Hotellet som filmstjärnorna bodde på har t ex en bild på hela gänget tillsammans med en hälsning. Vissa stjärnor som film-teamet frekventerade har liknande "bevis" för att det var på Skopelos det hela hände.

Sättet som Skiathos skryter om filminspelningen och Skopelos antar en mer blygsam framtoning sammanfattar rätt bra skillnaden mellan de två öarna. Skiathos är lite mer högljut, lite mer skrytsamt, medan Skopelos är det lugna, genuina och charmiga. Både öarna är absolut värda ett besök. Många väljer att spendera en vecka på varje under sin semester. På så sätt får man det bästa av två världar.


 

Klassiska Grekland

Finns det något man kan kalla det klassiska Grekland. Det beror förstås på sammanhanget, men om man pratar om charterturism så finns det förstås ett antal öar som är mer klassiska än andra. Öar som har varit med ändå från början i Greklands charterhistoria. Om man tittar på charter som fenomen så sägs det att den allra första charterresan genomfördes 1955 och gick till Palma på Mallorca. Många säger att det var tack vare den lagstadgade semestern på hela 3 veckor som infördes några år tidigare som hade gjort att svenskarnas intresse för att resa hade vuxit.

Det företag man kanske främst förknippar med resor till Grekland är Apollo. De startade 1982 med resor till Aten, Atens riviera, Poros och Naxos. Kort därefter började favoritöarna Rhodos och Kreta att etablera sig i svenskarnas medvetande. Idag kan man flyga till i stort sätt varje ö i Grekland med hyfsat stor flygplats, och det är många det. Utbudet är stort, och lägger man där till att man kan nå tre gånger så många öar med färja från en flygplatsö blir utbudet ännu större.